Magnus Trönnberg kyrkomusiker

 
 

Undervisning - enskilt och i grupp

Sång

    Sångrösten är ett oerhört mångsidigt och samtidigt personligt uttrycksmedel. Eleven och läraren väljer sånger som inspirerar. Om hur jag brukar arbeta kan du läsa mer under ”körledaren Magnus”.


Musikteori och notläsning

    Noter och hur de används har nog alltid fascinerat mig. Från Antiken och fram till 1700-talet var detta en del av matematikämnet, och kopplingen till korsord och liknande problemlösning är uppenbar. Jag vill förmedla min glädje över ett välstrukturerat system.

    Notläsningsämnet är ofta uppdelat i ”musiklära” och ”gehörslära”.

    Läs mer under ”körledaren Magnus”!


Satslära, arrangering och komposition

    Fysikens lagar ger en del grunder för hur toner fungerar tillsammans. Hur man samverkar med eller motarbetar dessa lagar ger olika musikaliska uttryck. Genom att studera och härma olika slags musik lär man sig verktyg för att kunna uttrycka sig själv och sin personlighet.

    Vi kan studera renässanspolyfoni (Palestrina-stil), Bach-fuga, jazzteori, polytonalitet, instrumentering m.m..

    Det finns bra datorprogram för att skriva, lyssna och testa olika sätt att göra musik.

    Ända sedan jag var amanuens i musikteori på Kungliga musikhögskolan har jag tyckt mycket om att undervisa i detta ämne.

   

Piano

    Oavsett om eleven vill spela efter noter eller efter örat, så är den rent fysiska träningen av händerna grunden för allt som kommer därefter. Musiken skall både inspirera och träna händerna på ett bra sätt. Olika stilar efter elevens val kan användas.


Orgel

    Jag utgår gärna från enkel improvisation där melodier spelas i pedalen med fötterna. En orgels fascinerande klanger gör att man inte behöver spela så svåra saker för att ha roligt. Händer och fötter får sedan en mångsidig träning.

Magnus Trönnberg har undervisat i många år och vill gärna hjälpa dig som vill lära. För det mesta har han lett enskild undervisning, men även i par och mindre grupper. Elevens intresse och målbeskrivning får utgöra grunden i lektioner och hemuppgifter.

    Undervisningen sker antingen hemma hos mig eller på en plats som eleven kan erbjuda.